Hoe meer bereik op social media, hoe meer potentiële klanten. Hoe meer potentiële klanten, hoe meer werkelijke klanten. Hoe meer klanten, hoe meer omzet. Dat is op zich geen hogere wiskunde. Het begint dus allemaal met dat bereik.
Ik geef je hier 10 ideeën voor berichten die je helpen om dat bereik te vergroten. De meeste hiervan werken op alle social media platformen. Toch richt ik me hier op Facebook en LinkedIn, omdat ik daar de meeste ervaring mee heb.
Variatie
Meestal geef ik bij mijn tips het advies om eerst 1 tip te kiezen en daarmee aan de slag te gaan. In dit geval raad ik dat af. Wanneer je namelijk alleen maar 1 soort bericht plaatst, dan worden mensen daar ‘blind’ voor en krijg je juist minder bereik.
Facebook en LinkedIn tonen de verschillende soorten berichten aan verschillende van je volgers. Variatie zorgt er dus voor dat je meer volgers bereikt. En als zij gaan liken, reageren of delen, bereik je dus ook weer meer van hun volgers. Variatie helpt te zorgen voor exponentiele groei.
Ik kan me voorstellen dat je niet met alles tegelijk wil beginnen. Kies er dan 4 en probeer die uit. Wissel ze af. Voeg er dan later meer aan toe.
Adverteren
Wat heeft adverteren met deelberichten te maken? Op Facebook alles. Wanneer je deelt én adverteert, is je bereik veel groter dan wanneer je maar een van beide doet.
Facebook wil verdienen aan adverteren, maar houdt mensen op hun platform door organische berichten. Waarschijnlijk dat ze daarom bedrijven die beide doen belonen. Instagram is van Facebook, dus ik verwacht dat het daar hetzelfde werkt.
Hoe dit op LinkedIn werkt, heb ik nog niet getest. Zodra ik hier ervaring mee heb, zal ik dat met je delen.
Ideeën
Dan zijn we nu toe aan de ideeën. Ik geef bij elk een korte beschrijving. Ik benoem straks ook nog een aantal berichten die je nog wel eens tegenkomt, maar die je beter niet kunt gebruiken.
1. Blog
Deel een van de blogartikelen van je website. Zet niet je hele blogartikel in een bericht, dat past meestal toch niet. Schrijf een kort stukje om interesse te wekken en zet daar een link naar je blog onder.
Zorg wel dat je blog een pakkende titel heeft en een passende uitgelichte of social media afbeelding, want deze komen erbij te staan.
2. Foto
Dit is een idee dat op zichzelf staat en meteen een tip is voor veel van de andere ideeën. Een mooie of leuke foto die iets te maken heeft met wat je doet, werkt heel goed op zichzelf. Een foto van een workshop, een blije klant, je nieuwe kantoor of iets wat je inspireert, werkt goed. Op Facebook kun je ook meerdere foto’s tegelijk plaatsen en zo een verhaal vertellen of impressie geven.
Berichten met foto’s worden beter getoond. Eigenlijk voeg je dus overal een foto aan toe. Behalve bij video’s. Wanneer ik een link in een bericht zet, voeg ik soms een foto toe, maar meestal laat ik het linkvoorbeeld staan.
3. Verhaal
Vertel een verhaal van iets geweldigs of ontroerends dat je meegemaakt hebt in je bedrijf. Wij zijn als mensen geprogrammeerd op het halen van informatie uit verhalen. Niets op social media kan ons zo raken als een verhaal. Niets kan je positie zo versterken en je klanten aantrekken.
Het helpt als je een verhaal ook een beetje goed kunt vertellen. Dat dit niet iedereen makkelijk afgaat weet ik als geen ander. Dat het te leren is ook. Wil je dit ook beter leren? Kijk eens in mijn agenda voor de volgende workshop.
4. Testimonial / review / beoordeling / aanbeveling
Ik kon niet kiezen welke titel ik hier ging gebruiken, omdat deze termen door elkaar gebruikt worden voor hetzelfde. Het gaat hier om een positieve reactie van een klant op jou, je product of je dienst. Niets laat je waarde zo goed zien als de aanbeveling van een ander.
5. Video
Niets zorgt voor zoveel verkeer als video. Wil je op Facebook helemaal het maximale eruit halen, gebruik dan live video. Zet je de video direct op Facebook en/of LinkedIn, dan krijg je meer bereik dan wanneer je een YouTube-video plaatst. YouTube, Facebook en LinkedIn zijn concurrenten, vandaar.
Korte video’s worden het best bekeken. Beperk het dus tot maximaal ongeveer 5 minuten. Video met ondertiteling wordt ook beter bekeken, omdat mensen niet altijd geluid aan kunnen of willen zetten.
6. Vraag
Ik zie dit erg weinig en als ik heel eerlijk ben, kan ik dit zelf ook vaker doen. Stel eens een vraag op Facebook of LinkedIn. Hierdoor gaan mensen antwoorden eronder zetten. Elke reactie zorgt ervoor dat je bericht weer aan meer mensen getoond wordt.
Het beste zijn vragen die met je vakgebied of doelgroep te maken hebben. Maak het niet te diepzinnig. Social media is om te consumeren, niet om bij na te denken. Uitzonderingen daargelaten.
7. Tip
Plaats eens een losse tip. Dus niet een tip met een link naar je blog voor meer. Gewoon een tip en verder niets. Natuurlijk wel even een goede foto toevoegen. Hiermee geef je waarde, terwijl het tegelijk mensen op Facebook of LinkedIn houdt. Daar houden die platformen van, want daar verdienen ze hun geld. Dat wordt beloond met meer bereik.
Hoe goed is jouw communicatie?
Download gratis de checklist Communicatie voor zelfstandig ondernemers nu!
Download
8. Inspiratie
Een inspirerende tekst of quote doet het altijd goed. Zelfs op een zakelijk platform als LinkedIn heb ik hier goede resultaten mee behaald. Zorg wel dat ze goed passen bij je bedrijf en je doelgroep.
Plaats ook niet alleen maar quotes van bekende mensen, maar schrijf zelf ook eens een kort inspirerend stukje. Zo leren je volgers je kennen en waarderen. Een foto die de passende sfeer weergeeft is hier wel een must.
9. Reactie op nieuws
Soms gebeuren er dingen in het nieuws die je vak, je bedrijfstak of je doelgroep raken. Deel deze en zet hier jouw reactie op dat nieuws bij. Laat zien hoe jij erin staat en laat je expertise zien.
Deze berichten zijn moeilijk te plannen, omdat het nieuws zo snel gaat. Wil je dit goed kunnen doen, dan moet je het nieuws ook voldoende in de gaten houden. Reageren op een nieuwsbericht van 2 maanden geleden, kun je beter niet doen.
10. Reactie op een blog
Dit idee sluit aan bij het vorige. Hier gaat het dan niet om iets uit het nieuws, maar om een blog van iemand die je zelf ook weer volgt. Bijvoorbeeld van een autoriteit of influencer uit jouw vak. Ook hierbij zet je jouw reactie of mening.
Je kunt zelfs de blog van een concurrent delen en vertellen waarom ze het mis hebben. Als je het goed doet kan dit je helpen om jezelf heel scherp te positioneren. Toch moet je hiermee uitkijken, want het kan ook heel negatief ontvangen worden, zeker als je niet goed weet hoe je dit moet doen.
Bonus: Weggever
Ik wil je deze toch niet onthouden, dus het 11e idee van deze rij van 10 is… je gratis weggever, lead magnet, klantmagneet of opt-in. Als je niet weet wat ik hiermee bedoel, dit is je gratis online product dat je weggeeft in ruil voor het e-mailadres van de ontvanger. Heb je dat nog niet? Dan moeten we denk ik toch eens praten ?
Dat is precies waarom dit zo goed is voor je bereik. Eerst bereik op social media en daarna staan de ontvangers op je e-maillijst en kun je hen bereiken zonder afhankelijk te zijn van de algoritmes van Facebook of LinkedIn. Die algoritmes zorgen ervoor dat je bericht eerst maar beperkt getoond wordt, hooguit aan 10% van je volgers. E-mail komt bij iedereen binnen.
Wat niet
Er is een groep berichten die je nog steeds ziet en die soms zelfs nog door zogenaamde social media goeroes worden aangeraden, die ik erg afraad. Dat zijn de *-acties, zoals like-acties, deel-acties en win-acties.
Like- en deel-acties worden tegenwoordig afgestraft door Facebook. Ze worden aan veel minder mensen getoond en de score van je pagina gaat omlaag, waardoor ook andere berichten minder getoond worden. Kortom, zelfs een like- of deel-actie die redelijk bereik heeft, verlaagt uiteindelijk je bereik.
Win-acties waarbij je vraagt om te reageren, werken nog wel voor het bereik. Toch raad ik het af. Het blijkt namelijk dat de mensen die hierop reageren geen klant van je zouden worden en alleen uit zijn op gratis. Je rekent je dus rijk met bereik waar je niets aan hebt. En die je ook nog wat kost, want je hebt wel een prijs die je weg moet geven.
Meer bereik en dan?
Meer bereik is het begin. Er zijn nog wat meer stappen nodig voordat iemand klant worden. Hoe zorg je er nu voor dat je dat bereik omzet naar klanten? Door mensen nog verder aan je te binden. Door hen naar je maillijst te halen of te retargeten met advertenties. Het gaat te ver voor deze blog om daar dieper op in te gaan. Dat komt een andere keer.
Nu jij
Ik zal niet beweren dat ik de wijsheid in pacht heb of alles weet. Daarom mijn verzoek aan jou.
Welke ideeën heb jij nog die ik hier niet genoemd heb?
Deel ze in het reactieveld onder deze blog, zodat we elkaar verder kunnen helpen.