4 keer gratis marketing

door

Honderden euro’s uitgeven aan advertenties? Of zelfs duizenden euro’s betalen aan een marketingbureau? Haal je dat er nou echt uit? Misschien. Wanneer je een grote markt hebt en veel omzet.

Kan het ook goedkoper? Ja, het kan zelfs gratis. Helemaal voor niets.

Bij gratis marketing gaat het bijna altijd om laten zien wat je voor iemand kunt beteken, nog voordat ze op je website komen. Soms kun je ook je producten of diensten promoten, maar niet te vaak. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste 4 vormen van gratis marketing. De laatste is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar zeker een interessante om naar te kijken.

Social media

Je hebt op social media veel mogelijkheden voor gratis marketing. Denk hierbij aan kanalen zoals Facebook, LinkedIn, Twitter of Instagram. Op deze kanalen gaat het om het sociale aspect. Om interactie met anderen, door bijvoorbeeld tips of interessante artikelen te delen. Wat ook altijd goed werkt, is vragen beantwoorden van je doelgroep.

Elk platform heeft zijn eigen cultuur en manieren die goed werken. Begin met eentje en voeg pas later een tweede en derde toe. Je kunt beter een goed doen dan drie een beetje. Met welke dan beginnen? Ik adviseer altijd die waar je al het meest vertrouwd bent.

Netwerken

Er zijn veel netwerkbijeenkomsten waar je gratis naartoe kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan een Open Coffee of BitterBallenBorrel. Vaak betaal je wel je eigen drankjes, maar verder is het gratis. Soms is zelfs de koffie gratis, zoals bij de Open Coffee Zevenaar.

Ga niet netwerken om direct daar klanten te scoren. Dan kom je van een koude kermis thuis. Netwerken gaat om elkaar leren kennen en elkaar helpen. De beste strategie is interesse in elkaar te hebben. Wanneer mensen je dan beter kennen, gaan ze mensen naar je doorsturen. Bij netwerken komen de klanten dus uit het netwerk van je netwerk.

YouTube

YouTube is een platform waarop je heel veel aan marketing kunt doen door het plaatsen van video’s. Hierin kun je vertellen over je product of direct mensen helpen met tips en how-to’s. Wat het ook goed doet, zijn interviews met klanten (succesverhalen) of met grote namen in je vakgebied. Het leuke van YouTube is dat wanneer je veel bekeken wordt, je direct geld kunt verdienen met je filmpjes. Dan word je betaald voor je marketing, hoe vet is dat.

Het wordt soms bij de social media platformen gerekend, omdat mensen hier ook kunnen reageren op je video. Ik noem hem bewust apart. Social media platformen werken via je eigen netwerk, dus je Facebook-vrienden of LinkedIn-contacten. Dit moet je eerst opbouwen. Op YouTube kun je sneller meer mensen bereiken die je nog niet kennen.

SEO

Ook Search Engine Optimalisatie of SEO is een vorm van marketing die gratis is. Met SEO zorg je dat je website beter te vinden is vanuit Google of Bing. Met een paar goede tips, kun je al heel veel bereiken. Hierbij is het wel van belang dat je eerst goed bepaalt op welke zoektermen je gevonden wil worden.

Ook pagina’s op je website, waar je producten of diensten aanbiedt, zijn op deze manier beter vindbaar te maken en kunnen direct tot meer omzet leiden. Waar social media en netwerken indirect werken, kun je hier heel gericht bezig zijn met verkopen. Wat voor sommigen een voordeel is en voor anderen juist een nadeel, is dat je geen directe interactie hebt met mensen.

Waarom ooit nog betalen?

Wanneer het gratis kan, waarom dan nog betalen? Een reden om toch geld uit te geven aan marketing is dat je dan niet alles zelf hoeft te doen. Is dat voor jou een belangrijke afweging, dan is gratis marketing niet de beste weg voor jou.

Ga je wel voor gratis, doe dan niet alles tegelijk. Kies als eerste het kanaal dat je het meeste ligt. Waar je de meeste energie van krijgt. Je kunt je keuze ook baseren op wat je nu al het meeste doet. Zit je toch al een paar uur per dag op social media, dan is dat een goede kandidaat om mee te beginnen. Wanneer je dat eerste kanaal voldoende onder de knie hebt, dan voeg je een tweede toe. En zo breid je het rustig uit.

Nu ben ik benieuwd. Welke vorm van gratis marketing gebruik je al en hoe bevalt dat? Deel het in het onderstaande reactieveld.

Wil je nu meteen al beginnen met gratis marketing? Deel dan dit artikel door gebruik te maken van onderstaande knoppen. Mensen koppelen dan jouw naam aan geholpen worden. Waar denk je dat ze een volgende keer naartoe gaan?

Op je zichtbaarheid!

Eli te Winkel

Vergroot eenvoudig je Tribe, Impact en Inkomen

Download gratis het e-boek!

Vergroot eenvoudig je Tribe, Impact en Inkomen

Download gratis het e-boek