Presenteren is voor veel mensen hun grootste angst. Zo sterk zelfs, dat het in onderzoeken waarin gemeten wordt wat de grootste angst is, het vaker genoemd wordt dan de angst om dood te gaan. Dus we gaan nog liever dood dan dat we moeten presenteren. Daarom geef ik je in deze video een aantal tips om zelfverzekerder voor een groep te staan en minder angst te hebben voor presenteren.
Wil je liever lezen dan video kijken? Hieronder vind je de inhoud van de video uitgeschreven.
Houding
De eerste tip die ik daarbij heb, is je houding. Nou denk je misschien, “ja maar de houding komt, omdat je zelfverzekerd bent”, maar het werkt ook andersom. Zorg jij voor een rechte houding, je schouders recht, je hoofd recht, dan voel je je vanzelf zelfverzekerder en sta je dus makkelijker voor die groep. Zelfs als je het niet meteen voelt, zal het in ieder geval zelfverzekerder overkomen.
Ademhaling
De volgende is je ademhaling. En dan bedoel ik niet “haal adem”, hoewel dat soms ook belangrijk is om aan te blijven denken, maar adem laag. De neiging die we hebben, als we het spannend vinden, is om hoog te gaan ademhalen, dus een borstademhaling. Een borstademhaling zorgt ervoor dat we alleen nog maar meer spanning voelen. Door bewust erop te letten dat we onze ademhaling laag houden, voelen we minder spanning. Staan we dus ook weer zelfverzekerder voor de groep, met minder angst.
Handen
Nog een belangrijk aspect, die hoort een klein beetje bij de houding, is wat doe je met je handen. Veel mensen hebben de neiging om, als ze zenuwachtig zijn, te gaan spelen met dingen, te gaan frunniken, spelen met een stift voor het bord of met de afstandsbediening van de presentatie. Doe dat niet. Op het moment dat je niks hoeft te schrijven, leg de stift weg en zorg dat je je handen leeg hebt. Hou je handen voor je.
Een aantal handige manieren om met een goede houding te beginnen, is je handen losjes in elkaar leggen en voor je buik houden. Een andere, die ook wel veel gebruik wordt, is je pink vasthouden. Wat je in ieder geval niet wil doen, is wringen of je handen in elkaar vouwen. Hou ze ontspannen. Dan ga je ook natuurlijker met je handen bewegen. Hoe vrijer jij wordt in die beweging, hoe natuurlijker het overkomt, maar hoe zelfverzekerder je ook overkomt en hoe makkelijker je ook in je verhaal komt.
Dia’s
De volgende is: zorg voor de goede dia’s of slides in je (PowerPoint)presentatie. Wat vaak gebeurt, is dat mensen heel veel tekst op hun slides zetten, op hun dia’s zetten, en dat voor gaan lezen. Dat levert extra spanning op. Daardoor ga je ook onzekerder worden, want je kunt makkelijker een fout maken.
Zorg in plaats daarvan voor dia’s waar maar een paar woorden op staan. Ter vergelijking: als ik van deze video een presentatie had gemaakt, met dia’s, met slides, dan had ik 7 dia’s gehad, met elk een of twee woorden. En dan kun je dus je verhaal gewoon vertellen. Je hebt je anker en je kunt gewoon vertellen. Dus schrijf het niet uit, zet niet te veel tekst op de dia’s, niet te veel afbeeldingen, maar zorg dat dat een leidraad is voor jouw verhaal.
Water
Zorg dat je water bij de hand hebt. Waarvoor zou je nou zorgen voor water en hoe helpt dat met zelfverzekerdheid? Op het moment dat je dan even moet nadenken, neem je even een slokje water, en dat geeft tijd om even na te denken. Op het moment dat je tijd hebt om na te denken, blijf je rustiger, blijf je zelfverzekerder. Terwijl wanneer je midden in een verhaal direct moet nadenken, de spanning oploopt. Dan is het van “oh, het moet nu, het moet nu”.
Door even een slokje water te nemen, mensen denken van “oh, wat last van de keel door het praten,” niemand zoekt er iets achter. Het is een heel handige manier voor jezelf om even een korte pauze in te lassen om even na te denken over het vervolg van je verhaal.
Kijk af
De zesde tip alweer is: kijk af. Een hele goede plek om af te kijken, is bijvoorbeeld de video’s van TED, de TED talks. Daar zijn heel veel goede presentatoren bij, heel veel goede sprekers. Dus kijk eens naar hun houding, kijk eens naar hun handen, kijk eens naar wat zij doen, wat zij op de dia’s zetten.
Dan zal je bijvoorbeeld bij TED opvallen dat er een heleboel zijn die niet eens dia’s gebruiken. Dat degenen die dia’s gebruiken, maar heel beperkt dia’s gebruiken en ook maar beperkt er dingen op zetten. Ga dat afkijken, probeer het niet allemaal, bijvoorbeeld aan de hand van deze video, zelf te bedenken.
Natuurlijk wel afkijken bij mensen die overkomen, die goede presentaties geven.
Oefen
De laatste, heel saai: oefen! Dus op een moment dat je een presentatie moet geven, en je hebt je dia’s klaar, je hebt je lijn van je verhaal klaar, oefenen. Doe hem gewoon zo, droog. Doe hem voor een camera, dat je hem terug kunt kijken. Hou je presentatie voor je partner, voor je kinderen, voor je kat. Maar op het moment dat jouw verhaal echt deel is van jezelf, dus op het moment dat het er echt helemaal in zit, sta je veel ontspannener voor een camera of voor een groep. Dan kom je veel zekerder over. Voel je je veel zekerder.
Bonus
Even een kleine bonustip: accepteer ook een beetje spanning. Heel veel van de grote sprekers geven zelf ook aan dat ze nog steeds, voordat ze het podium op moeten, even een moment van spanning hebben. En dat is goed, want die spanning zorgt ervoor dat je een betere prestatie levert.
Laat van je horen
Tot zover deze tips over het presenteren, over zelfverzekerd presenteren. En heb je hier nog vragen of opmerkingen over, dan hoor ik ze graag. Schrijf ze onder de video en dan zal ik erop reageren. Of stuur me een mail en dan krijg je ook antwoord van me. En hopelijk zie ik je dan, vroeger of later, een presentatie geven vol zelfvertrouwen. Dus tot dan.
Hoi Eli,
Goed bezig Eli ?
Groet,
Robert-Jan
Dank je, Robert-Jan