Vind je netwerken eng? Vraag je je af of je er überhaupt wat aan hebt? Heb je geen zin om maar iedereen visitekaartjes in het gezicht de duwen?
Er is een reden dat er veel netwerkbijeenkomsten zijn. Netwerken werkt en kan ook heel leuk zijn. Toch hebben veel mensen andere ervaringen. Waarom? Meestal omdat ze in een van onderstaande valkuilen gevallen zijn.
Netwerk je nog niet? Dan kun je door deze valkuilen te vermijden een sterke start maken. Netwerk je al wel, dan herken je misschien een paar valkuilen waar je aan zou kunnen werken.
1. Willen verkopen
Een van de grootste irritatiefactoren bij netwerken is wanneer iemand een verkooppraatje tegen je begint te houden. Ga daarom niet naar een netwerkbijeenkomst om je product of dienst te verkopen. Iedereen die je op deze manier irriteert, zal geen klant van je worden en zal ook geen klanten naar je doorsturen.
Wat dan wel? Ga in plaats daarvan het gesprek aan. Toon interesse in de ander en kijk hoe je die persoon misschien verder kunt helpen door ze in contact te brengen met iemand die hun probleem op kan lossen. Hierdoor zullen ze ook aan jou denken, wanneer ze iemand spreken die geholpen zou kunnen zijn met jouw product of dienst.
2. Strooien
Soms kom je iemand tegen op een bijeenkomst die binnenkomt met 100 visitekaartjes en weggaat met 0. Je ziet ze van persoon naar persoon lopen, visitekaartje al in de uitgestoken hand. Vertellen wie ze zijn en wat ze doen en weg zijn ze weer. Het effect? 99,9% van die visitekaartjes verdwijnt in de prullenbak. Meestal zelfs al bij thuiskomst. Deze personen worden ook vaak ontlopen.
Moet je dan geen visitekaartjes geven? Zeker wel. Heb je een goed gesprek gehad, stel dan voor om visitekaartjes uit te wisselen. Er zit meteen een positief gevoel aan dat kaartje, door het goede gesprek en door het wederzijdse van het uitwisselen.
3. Afwachten
In het begin kan het best eng zijn om op mensen af te stappen. Toch kun je beter niet gaan staan afwachten tot er iemand naar je toekomt. Hierdoor kom je niet in gesprek en ben je ook niet aan het netwerken. Zonde van je tijd.
Hoe je wel in gesprek komt? Ga bij een groepje van 3 of 4 personen staan. Iedereen komt daar om te netwerken, dus je breekt vrijwel nooit in op een gesprek. Vaak begint ook een van die mensen zich voor te stellen en ben je dus al bij het gesprek betrokken door er simpelweg bij te gaan staan.
Kom je voor het eerst? Stel jezelf voor aan mensen van de organisatie. Die zijn er om je op weg te helpen en vaak helpen ze je ook om in gesprek te komen met andere bezoekers.
4. Onvoorbereid gaan
Wat doe je? Ja, euhm, euhm, tja… Waarmee zou ik je kunnen helpen? Oh, euhm….
Je snapt dat dit geen vruchtbaar gesprek gaat worden. Bereid je dus voor. Zorg dat je kort en bondig kunt vertellen waarmee jij of jouw product mensen helpt. Heb ook voor jezelf duidelijk wat je nodig hebt voor de volgende stap in je bedrijf, afgezien van meer klanten. Wees dus voorbereid op de twee bovenstaande vragen.
5. Snel snel snel
Ken je deze nog? “Haastige spoed is zelden goed.” Bij netwerken geldt dat zeker. Probeer niet zoveel mogelijk mensen te spreken per bijeenkomst. Probeer ook niet visitekaartjes te verzamelen door alleen maar nieuwe mensen te willen spreken, wanneer je vaker gaat. En wees vooral niet ontmoedigd wanneer er niet meteen wat uitkomt bij de eerste de beste keer netwerken.
Geef het tijd. Waarom? Omdat netwerken gaat om relaties opbouwen. Mensen moeten zich jou gaan herinneren en dat kost tijd. Ze moeten je wat gaan gunnen en ook het opbouwen van die gunfactor kost tijd. Met interesse in elkaar en zonder haast is het ook veel leuker.
Zet de stap
Wanneer je bovenstaande valkuilen vermijdt en de tips toepast, dan geloof ik dat je met meer plezier én met meer effect gaat netwerken. Natuurlijk is het in het begin uitproberen en oefenen. Dat kun je maar op een manier doen en dat is door te gaan netwerken. Er zijn verschillende netwerkbijeenkomsten waar je gratis naartoe kunt, dus voor het geld hoef je het niet te laten.
Wil je het netwerken liever eerst leren? Kom dan naar de workshop “Effectief netwerken met plezier”. In deze workshop komt het voorbereiden, het netwerkgesprek en wat je doet na een bijeenkomst aan bod. Natuurlijk is het ook meteen een gelegenheid om te netwerken met je medecursisten. Schrijf je in via de workshoppagina.
Kijk voor een aantal gratis mogelijkheden netwerken ook eens bij “4 keer gratis marketing”.