Van live naar video: 5 punten om op te letten

door

Hoe ga je van een live presentatie naar video? Wat zijn de verschillen en hoe ga je daarmee om? Want er zitten best wat verschillen tussen live presenteren en presenteren op video.

Dat er ook veel overeenkomsten zijn maakt het makkelijker, maar die verschillen zijn toch wel belangrijk om op te letten. In onderstaande video wil ik op de 5 belangrijkste verschillen ingaan en laat ik je zien hoe je ook op video goed kunt presenteren, ondanks dat je niet alles kunt doen wat je live kunt doen.

Lees je liever? Onder de video staat de tekst uitgeschreven.

Platform

Nou kun je video natuurlijk op verschillende manieren gebruiken. Je kunt een video plaatsen op YouTube of op social media. Je kunt ook live video doen, bijvoorbeeld op Facebook. Of video gebruiken in een webinar of in een online cursus.

Daar zitten allemaal ook weer specifieke verschillen in. Toch zijn de verschillen tussen live presenteren voor een groep en presenteren op video voor het grootste gedeelte hetzelfde, ongeacht op welke manier je video gebruikt. Soms zal ik zo’n specifiek verschil toelichten of aanstippen.

1. Emotie

Emoties

Het eerste verschil is het verschil in wat je kunt doen met emotie. In een live presentatie, wanneer je echt voor een groep staat, kun je veel meer doen met emotie. Je kunt er meer energie inleggen en je kunt de emotie wat groter maken.

Op video komt dat dan al snel overdreven over. Daarom is het goed om bij het opnemen van je video op te letten hoe je omgaat met die emotie. Dit geldt ook op het moment dat je storytelling gebruikt. Op video kun je gemiddeld genomen wat minder emotie in het verhaal leggen dan voor een live publiek.

2. Interactie

De volgende is interactie. Er zit een groot verschil tussen video en voor een groep staan in hoeveel interactie je hebt met je publiek. Als je voor een groep staat, heb je heel veel interactie met je publiek. Je ziet je publiek. Je publiek kan direct op je reageren. Daar kun je gebruik van maken. Je kunt je publiek bijvoorbeeld laten antwoorden op vragen die je stelt.

Live video

Hier zie je zo’n verschil tussen een live video, zoals een webinar of Facebook Live, en een video die vooraf opgenomen is, zoals deze video of een video in een online cursus. Als de video live is, kun je wel vragen stellen. Toch moet je er dan anders mee omgaan dan wanneer je een live publiek voor je hebt.

Reacties facebook

Reacties

Als ik aan het publiek een ja-/nee-vraag stel, dan reageren ze gezamenlijk. Als je dit doet op bij live video, dan reageren mensen veel trager. Dat vraagt van jou om er anders mee om te gaan. Je kunt niet gaan zitten wachten tot een heleboel mensen gereageerd hebben. Je hebt daar de tijd niet voor, je kunt die stilte niet laten vallen. Dus zelfs al heb je live publiek bij je video, toch is je interactie anders.

Oefeningen

Nog een verschil in interactie tussen video en voor een groep staan is dat je mensen moeilijk mee kunt nemen in een oefening. Het kan wel, maar heel beperkt en met heel korte oefeningen.

Wat is het verschil? Mensen haken eerder af op het moment dat ze op YouTube en vooral op Facebook of andere social media een filmpje zien en ze moeten daarin wat doen. Heb je een online cursus of training, dan kun je wel weer gebruik maken van uitgebreidere oefeningen.

Samengevat maakt dat hele stuk interactie het dus anders hoe je voor een camera staat of hoe je voor een publiek staat.

3. Spreeksnelheid

Het derde verschil heb ik spreeksnelheid genoemd. Wat bedoel ik daarmee? Op video kun je minder pauzes en ook minder lange pauzes laten vallen. Video vraagt ook een iets hoger spreektempo.

Betekent dat dat je heel erg snel moet gaan praten en zo snel dat je geen pauzes meer neemt? Nee, alsjeblieft niet. Het blijft nog steeds praten. Het blijft nog steeds belangrijk om het natuurlijk te houden. Maar waar je voor een publiek, afhankelijk van de energie en het soort presentatie, wat langzamer, wat zachter en met wat langere pauzes kunt spreken, is die mogelijkheid op video beperkter.

Spreken

Spreektempo

Dit valt een beetje samen met het eerste verschil, emotie. Je blijft iets meer in het middengebied. Je kunt zelfs iets sneller gaan praten. Daarbij is iets van 10% sneller al voldoende. Probeer dus niet die vloggers na te doen, die sneller praten dan ik kan. Ik ga over mijn woorden struikelen, als ik zo snel praat.

Dus als dat niet jouw spreektempo is of als dat niet in de buurt van jouw spreektempo ligt, ga dat dan alsjeblieft niet nadoen. Ik ken mensen die ook in een conversatie net zo snel praten en dan is het prima, vooral doen. Het gaat er meer om dat je niet te veel in die langzame kant gaat zitten en geen te lange pauzes laat vallen.

4. Licht

Dan gaan we naar het vierde verschil. Dat gaat om licht. Licht is belangrijk, ook in een live presentatie. Ons menselijk oog kan alleen een veel groter bereik en veel meer verschillende situaties aan licht aan dan een camera.

Of het nou een fotocamera is, een videocamera of de camera van je mobiel, een camera kan maar een beperkt bereik aan licht aan. Daarom is het belangrijk dat je bij video let op de belichting. Dat kan betekenen dat je lampen erbij aandoet. Het kan ook betekenen dat je je video bijvoorbeeld buiten opneemt of in een lichte ruimte.

Donker

Voorkom dus dat je zo’n wat donkere video krijgt met heel veel ruis. Daarop haken mensen af. Dat is een belangrijk verschil met live presenteren. Een live presentatie kan ik best in een wat minder verlichte ruimte geven. Een menselijk oog kan dat prima aan, maar de camera heeft daar problemen mee. Iets om op te letten dus.

5. Geluid

Dan komen we bij de laatste. Dat is het geluid. Wat is daarbij het verschil tussen bijvoorbeeld presenteren in een zaaltje of presenteren op video? Op video komen achtergrondgeluid en extra geluiden veel duidelijker binnen. Als je in een zaaltje zit en er rijdt een auto langs, dan is de kans groot dat niemand het hoort. Is er op de video een langsrijdende auto te horen, dan is de kans groot dat mensen zich daaraan storen.

Hol

Een ander aspect van het geluid is dat als je geluid opneemt, zeker met je mobiele telefoon, het vaak heel hol klinkt. Een kleine tip die ik eigenlijk altijd meegeef: koop een microfoontje, zoals die op de afbeelding. Een eenvoudig microfoontje van een paar tientjes is al ruim voldoende. Die voorkomt dat je video zo hol gaat klinken.

Klik op de afbeelding om de microfoon aan te schaffen die ik zelf gebruik.

Lavelier microfoon BOYA BY-M1.
Geschikt voor camera en mobiel.

Omgeving

Dit kan betekenen dat je niet op elk moment video op kunt nemen. Als je in een drukke buurt woont, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je overdag eigenlijk geen video op kunt nemen, omdat er te veel lawaai is. Ook als je vlak bij een trambaan of het spoor woont, moet je opletten wanneer je een video opneemt. Dat zijn namelijk geluiden die heel erg binnen kunnen komen. Dat vraagt dus ook iets van je voorbereiding.

Verder in de training

Dit zijn wat mij betreft de vijf belangrijkste verschillen. Meer verschillen komen aan bod in mijn workshops. Daar kijken we bijvoorbeeld ook wat meer naar de techniek.

Ook ga ik dan in op hoe je met video je publiek toch zoveel mogelijk kunt blijven betrekken, ook al heb je niet diezelfde mate van interactie of emotie die je hebt bij een presentatie voor een groep.

Aan de slag

Ook hierbij geldt dat je het meeste resultaat bereikt, als je ermee aan de slag gaat. Hierbij wil ik je dus uitnodigen om dat vandaag nog te doen. Pak je telefoon en ga uitproberen, ga het doen. Ga kijken wat het verschil is op het moment dat je met weinig of met veel licht opneemt. Op het moment dat je heel rustig gaat praten of meer variatie in je stemvolume gaat brengen.

En als laatste: wil je op de hoogte gehouden worden van mijn video’s en blogs? Abonneer je dan op mijn YouTube-kanaal of nieuwsbrief.

Vergroot eenvoudig je Tribe, Impact en Inkomen

Download gratis het e-boek!

Vergroot eenvoudig je Tribe, Impact en Inkomen

Download gratis het e-boek