Zeg eens EUH!

door

Er wordt vaak geroepen dat je geen “euh” mag zeggen tijdens je presentatie, maar klopt dat wel? In onderstaande video geef ik antwoord op die vraag.

Kun of wil je geen video kijken? Lees dan onder de video verder.

 

 

Zeg eens EUH, wat bedoel ik daar nou mee? Heel vaak krijg je te horen dat bij een presentatie of als je voor een groep staat, dat je geen “euh” mag zeggen. Maar is dat nou wel zo?

Verkeerd woord?

Toen ik voor het eerst een presentatie gaf, voor collega’s toen nog, toen bestond volgens mij mijn eerste vijf minuten ongeveer voor de helft uit drie woorden: “en”, “euh” en “euhm”. Daarna kwam pas mijn presentatie op gang. Maar is het dan erg om “euh” te zeggen?

Laten we eerst het woordje “en” pakken. Is “en” een verkeerd woord? Nee, “en” heeft een hele duidelijke functie. We gebruiken het veel in onze taal en zonder het woordje en zou het volgens mij af en toe aardig complex worden. Maar als “en” niet het probleem was, hoewel ik het toen in die eerste presentatie wel veel zei en het dus eigenlijk wel een probleem aangaf, is “euh” dan wel een probleem? Ligt het aan het woord of is er iets anders aan de hand?

Functie van “euh”

Net als “en” heeft “euh” een belangrijke functie in onze taal, in onze communicatie, vooral in de conversatie. Op het moment dat je “euh” zegt, dan geef je aan dat je ergens over nadenkt. Als toehoorder, dus als jij iemand “euh” hoort zeggen, dan gaat je brein actiever worden. Want die hoort “euh” en registreert dat je aan het nadenken bent, dus hetgeen wat hierna komt, daar is over nagedacht en is dus belangrijk. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit bleek dat wat gezegd werd direct na het woordje “euh” beter onthouden werd dan de rest van de presentatie.

Het probleem

Wat is dan het probleem met die “euh” en waarom wordt daar zoveel over gezegd? Voor een deel is dat omdat we elkaar veel napraten. En zeker als het gaat om presenteren, zie ik dus jammer genoeg veel dingen langskomen die steeds geroepen worden door mensen, maar die op het moment dat je je erin gaat verdiepen en je verder gaat trainen in presenteren helemaal niet blijken te kloppen. Het geen “euh” zeggen is daar een voorbeeld van. Het probleem is namelijk niet het woordje “euh”.

Wat was het probleem in die eerste vijf minuten van die eerste presentatie die ik gaf? Het probleem was mijn onzekerheid. En op het moment dat je onzeker overkomt, dwaalt het brein van de toehoorder af. Want je bent onzeker, het zal wel niet kloppen wat je zegt, het is onbelangrijk. Dat denk je niet, maar zo gaat jouw brein er wel mee om.

Wanneer wel?

Dus het woordje “euh”, ga dat niet angstvallig vermijden. Ga het ook niet te veel gebruiken, want dan raakt het zijn kracht kwijt. Net als elk stopwoordje. Maar laat het natuurlijk overkomen, want uiteindelijk is presenteren voor een groep staan, een conversatie met je publiek. Net als dit nu een conversatie is met jou. In onze conversaties zijn we ook niet bezig met “oh, zeg ik niet te veel euh?” Daardoor zeggen we het automatisch op de momenten dat het past.

Dus stop te zitten met hoe vaak je “euh” zegt en ga werken aan zorgen dat je zelfverzekerder voor de groep of voor de camera staat. Dan zal “euh” weer zijn natuurlijke functie krijgen en dan geeft het ook een positief effect bij je publiek.

Zelfverzekerd

Wil je meer weten over zelfverzekerd voor een groep staan, zelfverzekerd presenteren? Kijk dan bij mijn andere video’s. Ik heb eerder een video gemaakt over op welke manieren je kunt zorgen dat je zelfverzekerder voor een groep staat.

Wil je helpen?

Wil je me een paar minuutjes van je tijd gunnen om me even te helpen? Vul dan de enquête in en maak kans op een bol-cadeaubon van € 25.

Vergroot eenvoudig je Tribe, Impact en Inkomen

Download gratis het e-boek!

Vergroot eenvoudig je Tribe, Impact en Inkomen

Download gratis het e-boek