Zelfstandig ondernemen gaat niet om geld

Eli, wat zeg je nou? Ondernemen gaat toch altijd om geld?

Voor sommige mensen wel, maar voor steeds meer mensen niet.

“Waar gaat het dan wel om?” hoor ik je vragen. Daar zijn meerdere antwoorden op. Ik zet ze voor je op een rij.

Vrijheid

Voor veel ondernemers is vrijheid een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap. De vrijheid om je eigen tijden te kunnen bepalen, om te kunnen kiezen met wie je wel en niet wil samenwerken of om te kunnen reizen. Wanneer je bedrijf hierom draait, noemen we dat ook wel een levensstijl-bedrijf. Het bedrijf heeft namelijk tot doel om je levensstijl mogelijk te maken.

Is vrijheid je grootste drijfveer, dan leef je nu in de beste tijd. Door te ondernemen via internet kun je onafhankelijk van kantoortijden of locatie werken. Vrijwel overal ter wereld heb je goede internetverbinding, dus met laptop en mobiel heb je je hele bedrijf altijd bij je.

De valkuil bij deze bedrijfsvorm is dat voor veel mensen vrijheid niet de grootste drijfveer is, maar vaak een reactie op de extern opgelegde regelmaat van het werken voor een werkgever. Dan is dit een of twee jaar leuk, maar daarna gaat er iets missen.

Doen wat je leuk vindt

Er wordt nog wel eens gezegd, “doe wat je leuk vind en je hoeft geen dag meer te werken”. Leuk voor op een tegeltje, maar helaas maar een halve waarheid. Doen wat je leuk vindt, oftewel van je hobby je werk maken, helpt om met meer plezier te ondernemen. Dat wel. Dit noemen we dan ook het hobby-bedrijf.

De andere helft van de waarheid is dat het je helaas je plezier in je hobby kan kosten. Wanneer je het ook moet doen op momenten dat je er geen zin in hebt, gaat wat je hobby was al snel als werk voelen. Ook behelst het ondernemerschap veel meer dan alleen het vakinhoudelijke. Ik zie ondernemers stoppen met hun onderneming, omdat ze te veel tijd in andere dingen dan alleen hun hobby moeten steken.

Bijdragen in de wereld

Steeds meer mensen gaan ondernemen, omdat ze dan meer bij kunnen dragen aan de wereld, van dichtbij huis tot mondiaal. Bijdragen aan het welzijn van een bepaalde groep mensen of aan het milieu zijn hier voorbeelden van. Is dit het doel van je bedrijf, dan noemen we dat een goede-doelen-bedrijf.

Een klein deel van de mensen is helemaal gedreven door de bijdrage die ze willen leveren en is bereid daar alles voor te doen, ook wat ze niet leuk vinden of wat ze hun vrijheid kost (soms letterlijk). Voor de meeste mensen is dit te extreem. De bijdrage alleen is dan niet voldoende.

Geld is niet onbelangrijk

Aan het begin zei ik dat zelfstandig ondernemen niet om geld gaat. Dat betekent niet dat geld onbelangrijk is. Tenslotte heb je geld ook nodig. Maar lijk je ook maar een beetje op mij, dan is geld alleen niet genoeg als drijfveer. Ik had een heel goed betaalde baan, maar ik ben ermee gestopt, omdat geld het enige was wat die baan me nog te bieden had.

Geïnspireerde onderneming

Een gezonde onderneming bevat alle vier de bovenstaande drijfveren. Een geïnspireerde onderneming bevat ze in de goede onderlinge verhouding en balans. Dat is de reden dat ik in het Inspirerend Bedrijfsplan begin met je missie (bijdrage). Van daaruit komt de relatie met je passie, waarin zowel doen wat je leuk vindt als vrijheid terugkomt. Dit geven we vervolgens vorm, zodat je er ook mensen mee kunt bereiken en helpen. Geld is dan het gevolg. Geld waarmee je weer meer kunt bijdragen in de wereld.

Wil je eens samen met mij kijken hoe het bij jou staat? Kijken wat je zou kunnen verbeteren om van je onderneming een geïnspireerde onderneming te maken? Dan nodig ik je uit voor een gratis adviesgesprek. Ik heb daar maar beperkt ruimte voor, dus reserveer snel.

Wat is jouw drijfveer om te ondernemen? Deel dat in het onderstaand reactieveld.

Vond je dit artikel interessant of nuttig? Ken je iemand die je hiermee zou kunnen helpen? Help anderen en deel het via de knoppen hier onder.

Een reactie plaatsen

 Checklist Authentiek OndernemerschapOntdek hoe je scoort op Authentiek Ondernemerschap.

GRATIS!

Checklist Authentiek OndernemerschapOntdek hoe je scoort op Authentiek Ondernemerschap.

Met de gratis checklist